Az arborétum Zalaegerszeg keleti határában, Csácsbozsok városrészben, a városközponttól körülbelül 4 km-re található 83 hektáros védett terület, melyen Zala megye erdősült vidékének valamennyi jellemző fa- és cserjefaja megtalálható. Domborzata változatos, minden kitettség fellelhető. Tengerszint feletti magassága 196-302 méter között változik.
A kapun belépve mélyebb, lápos területre érünk, ahol mocsártölgyek, mocsárciprusok élnek, míg a domboldalakban és tetőkön tölgyesek, bükkösök találhatók. Utunkat gyönyörű növények, ligetes fenyvesek, örökzöldek, továbbá a hazai lombhullató vegetáció számos faja keresztezi; közben két hangulatos tó, valamint forrás mellett pihenhetünk le.
Egykor a zalavári apátság birtoka volt, melyet már a II. világháború előtt az egerszegiek kedvelt kirándulóhelyeként tartottak számon. Később, 1945-ben állami tulajdonba került, a zalaegerszegi erdészet kezelésébe. A második világháború alatt a lucfenyves nagy részét hadicélra kitermelték, helyére lucfenyőt, továbbá 30-40 féle örökzöldet, illetve lombos fát ültettek.
A zalaegerszegi önkormányzat az arborétum magterületét 2001-ben helyi jelentőségű természeti értéknek nyilvánította, amelynek célja az ott lévő természeti értékek megőrzése, a kialakított dendrológiai gyűjtemény hosszú távú fenntartása és a lakosság pihenését, kikapcsolódását szolgáló helyszín biztosítása.
A bejáratnál tábla is hirdeti, hogy mit nem szabad. Például letördelni a fák ágait, vagy magot, tobozt gyűjteni. Vagyis mindent szabad a szemnek, de semmit a kéznek, hogy a növények növekedését semmi ne zavarhassa, hogy ez a gyönyörű kert teljes pompájában a jövőben is megőrizhető legyen.
Az arborétumban a védett növényfajok közül megtalálható egyebek mellett a szálkás pajzsika, a szártalan kankalin, a turbánliliom, a farkasboroszlán, a ciklámen, a pirítógyökér, a kétlevelű sarkvirág, a tavaszi tőzike, továbbá számos madársisak és nőszőfű faj.
Mikor?
Április 1-jétől szeptember 30-ig szombaton és vasárnap, továbbá ünnepnapokon 9-19 óra között,
Október 1-jétől november 15-ig szombaton és vasárnap, továbbá ünnepnapokon 9-16 óra között.

Távolság Patóhegytől: 21km